Митрополитът заяви, че се надява, че Комисията да откликне на искането без забавяния и съображения, съобщи Plovdiv24.bg.

Днес на свещеническа конференция, проведена в Пловдив, дядо Николай първи, а след него и всички присъстващи на конференцията, подписаха декларации, с които дават съгласие и изискват от Комисията по досиетата да направи проверка и обяви агентите на ДС в средите на свещенството в Пловдивска епархия.

В специално обръщение към клира на Пловдивска епархия митрополитът обясни аргументите си за тази стъпка. Според него много от нападките и провокациите срещу Българската православна църква, продължаващи и след разкола, излизат от среди на бившата ДС. Отслабването на църквата става възможно заради стари зависимости, които още не са преодолени. За да заеме отново полагащото й се място в обществото Църквата на първо място трябва да се снабди с абсолютен и безспорен морален интегритет. Това ще стане, включително, като зависимостите на църковните служители от външни фактори бъдат прекратени веднъж завинаги.